Početak Mapa sajta
  Konferencije

 

 
I Međunarodna Konferencija o prevenciji bolesti zavisnosti

  Dana 28.02.2003. godine, održana je I Međunarodna Konferencija o prevenciji bolesti zavisnosti u Kragujevcu, u ulici Kumanovska, broj 3, (svečana sala O.Š. Svetozar Marković). Društvo za borbu protiv narkomanije – Beograd *(ADA) je učestvovalo na konferenciji kao predstavnik nevladinog sektora. Radno predsedništvo su sačinjavali Dr Vesna Pajević, kao predstavnik lokalne samouprave, Prof. Dr. Predrag Kaličanin kao predstavnik Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, Prim. Dr. Jasna Saveljić Daragan kao predstavnik Zavoda za bolesti zavisnosti u Beogradu, Dr Jelena Zajeganović kao predstavnik UNICEF-a u Beogradu, Prim Dr. Aleksandar Ramah kao predstavnik Koordinacionog odbora za prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u Beogradu i Doc. Dr. Goran Mihajlović kao predstavnik psihijatrijske klinike KBC Kragujevac. Program Konferencije možete pregledati ovde.


II Balkanska Konferencija
“Drugs and AIDS”

  Konferencija “Droge i SIDA” odrzana je u vremenu od 16. do 18. marta 2004. godine, u hotelu “Patrija” u Subotici. Program Konferencije je bio dobro osmišljen i realizovan u celosti – Download Program II Balkanske konferencije.
  Ispred Društva za borbu protiv narkomanije – Beograd govorio je Bojan Ilić, predsednik i project manager. On je izneo podatke o prethodnim projektima sa UNORC i UNODC, podatke o kampanji sa Vladom Divcem i Aleksandrom Šapićem, kao i podatak da je 13 posto osnovaca u Beogradu probalo drogu, a da 30 posto anketiranih srednjoškolaca koristi tablete "bensedin" ili sl. bez prethodnih konsultacija sa lekarom. Više od 50 posto adolescenata koji uzimaju sedative izjavilo je da to čini uz znanje i podršku svojih roditelja, koji im čak i sami nabavljaju ovaj lek, time potvrdjujući slabu kontrolu lekova koji se mogu koristiti kao opijati.
  Na Konferenciji je prisustvovao i predsednik Izvršnog odbora Društva za borbu protiv narkomanije – Beograd, gospodin Dalibor Ikanović.
  U zaključku, s kojim su se slozili predsednik Bojan Ilić i predsednik Izvršnog odbora Dalibor Ikanović, izneto je da su droga i AIDS u Srbiji i posledica procesa tranzicije, ali da istovremeno predstavljaju socijalno-ekonomski, kao i medicinski, ali i politički problem zemlje.


I Okrugli radni sto u okviru projekta UN Office on Drugs and Crime

  U periodu od 15.3.2004. do 16.3.2004. godine, u okviru projekta "Porodica i škola zajedno", koji je finansijski i na drugi način podržala Kancelarija UN protiv droga i kriminaliteta *(UN Office on Drugs and Crime), naša organizacija je održala svoj Prvi radni okrugli sto u Jagodini, u hotelu Palas. Jagodina je izabrana jer se nalazi u centru Srbije i jer je po izveštajima MUP Srbije i UNODC drugi grad u Srbiji, posle Pirota po nelegalnoj trgovini drogama. Okrugli sto je trajao dva radna dana, i na njemu su učestvovali Profesor kriminalistike Dr Branislav Simonović sa Pravnog fakulteta i Policijske akademije u Beogradu, službenici sudova u Beogradu, predstavnici socijalne zaštite i trećeg sektora, kao i volonteri i članovi organizacije. Zaključi sa okruglog stola su implementirani u projekat i dostavljeni u formi izveštaja UN Office on Drugs and Crime.

 
  Početak |  Mapa sajta |  Linkovi | Kontakt
Copyright © 2003 Društvo za borbu protiv narkomanije, Sva prava zadržava